La Castanyada

castanyada

L ‘arribada de la Tardor suposa una transformació de la natura: les fulles canvien el seu color, es tornen grogues, vermelles i marrons, comencen assecar-se i el vent les arrenca dels arbres. Els prats també groguegen i les flors es panseixen. Les castanyes maduren i cauen dels arbres, mentre que, a finals de setembre, i fins el novembre en què arriben els primers freds, desprès de calorosos dies de pluja, surten i creixen els bolets al bosc. També les nits es van allargant, enfosqueix més aviat i els dies es fan més curts i freds.

Paral·lelament a aquestes transformacions naturals s’intensifiquen les feines del camp començant així un nou cicle agrícola i els pastors, a causa del fred, baixen de la muntanya per posar el bestiar als estables. Aquestes circumstàncies ambientals determinaven un canvi de comportament dins els costums de les antigues societats agràries i ramaderes que durant tota la temporada de tardor i d’hivern es submergien en un món tancat que propiciava les relacions familiars i unes reflexions sobre certs valors culturals. Dins aquests el de la mort pren una importància fonamental que explica en certa forma l’origen de celebracions de tipus familiars a la que ara ens ocupa: la festa de Tots Sants.

Aquesta celebració té els seus orígens històrics a principis del segle VII quan el Papa Bonifaci IV en comptes de fer enderrocar el panteó de Roma, temple pagà dels déus que Marc Agripa havia fet construir en honor de Júpiter, el va consagrar en honor de la Verge i a Tots els Sants Màrtirs.

Posteriorment, el Papa Gregori IV va designar el dia 1er de novembre per a la seva celebració.

L’origen popular, però, d’aquesta festa sens dubte s’impregna, pel marcat caràcter cristià de les societats abans esmentades, de totes aquestes connotacions religioses, encara que les transforma en funció de tradicions més antigues o senzillament per derivacions de tipus estacional. Així la castanya, que juntament amb els moniatos i altres fruits secs són propis d’aquesta estació, esdevé tradicionalment en protagonista d’aquesta festa.

Document complet : aqui.